Existuje množstvo najrôznejších situácií, ktoré vyžadujú, aby sme jedlo jednoducho do niečoho zabalili. Či už ide napríklad o jeho prenos, uloženie alebo podávanie na cateringových akciách. Zamysleli ste sa už niekedy nad výberom týchto obalov?
Na prvý pohľad by sa to mohlo zdať ako banalita. Opak je však pravdou. Na tom, aké obalové materiály na potraviny použijeme, skutočne záleží. Je to tak hneď z niekoľkých dôvodov. Pozrime sa na to spolu.
Čo môže výber nevhodného obalového materiálu spôsobiť:
1. Znehodnotenie kvality a chuti jedla
To sa môže stať veľmi jednoducho. Papierové boxy nie sú vhodné pre všetky typy jedál. Sviečková omáčka sa skutočne viac hodí do pevnejšieho obalu, ktorý sa len tak nerozmočí. Okrem obalu, ktorý len tak tak drží tvar, by vás určite nepotešila ani nová špeciálna papierová príchuť.
2. Nefunkčnosť a nepraktickosť
Menu pozostávajúce z troch zložiek a teda napríklad rezeň, zemiaková kaša a zeleninová obloha si jednoznačne zaslúži menubox s troma rozdelenými priehradkami. Zachovajú tvar a kvalitu jedál. Funkčnosť sa vyplatí. A to nielen pre spokojnosť zákazníkov. Rovnako funkčne a prakticky poteší aj pribalený plastový či drevený riad. Hlavne ak si menu objednávate do terénu.
3. Rozliatie pokrmu
Tekuté jedlá sú 100% bezpečne zabalené len v zatavovacích miskách. Všetko ostatné je viac či menej rizikové. Nežiadúcim efektom nevhodne zvoleného obalového materiálu totiž môže byť aj to, že sa ku koncovému zákazníkovi vôbec nedostane a jeho obsah skončí len na ceste k nemu.
4. Zníženie atraktívnosti
Aj estetická stránka je dôležitá. Obal síce nemusí vyhrávať dizajnové súťaže, pri kvalitných potravinách stačí, aby nebol tak nevkusný, že zákazníkov zbytočne odradí.
Pár tipov, aké obalové materiály použiť, aby kvalita jedla ostala na najvyššej úrovni
● Zatavovacie misky
Ideálnym spôsobom, ako zabezpečiť kvalitný rozvoz jedál (predovšetkým tých, ktoré pozostávajú aj z viac či menej tekutej zložky), je použitie zatavovacích misiek. Sú na to potrebné kvalitné krabičky a špeciálny stroj, ktorým sa celý obsah dôkladne zabezpečí. Väčšia istota, že zabalené jedlo sa v rovnakej kvalite, v akej bolo pripravené dostane aj k zákazníkovi, neexistuje.
● Krabice z kvalitného papiera
Každopádne na „suchšie“ pokrmy, pri ktorých nehrozí vyliatie či pretečenie, bohate postačí aj papierová krabica. Máme na mysli napríklad hranolky, hamburgery, tortilly, hot-dogy, pizze a podobne. Aj tu sa však oplatí myslieť na kvalitu a zadovážiť si krabice vyrobené z papiera, ktorý sa neroztrhne ešte skôr, ako sa do neho zabalí jedlo. Predovšetkým je to záruka, že sa jedlo dostane k zákazníkovi v rovnakej kvalite, v akej bolo pripravené.
● Príslušenstvo ku krabiciam na pizzu
Zákazník, ktorý si objedná pizzu, určite ocení, ak sa na ňu vrch krabice neprilepí. To sa, bohužiaľ, stáva veľmi často. Vedeli ste, že sa tomu dá veľmi jednoducho zabrániť? Riešenie spočíva v použití trojuholníkových dištančných stojančekov vyrobených z plastu. Vďaka nim si zákazníci vychutnajú pizzu presne v takom stave, v akom bola pre nich pripravená. A to ocení každý.
● Nepremastiteľný riad
Na podávanie skutočne mastných jedál vo vonkajších bufetoch či fast foodoch sa dajú využiť praktické jednorazové papierové misky, ktoré sú však vyrobené tak, aby neprepustili masť. Zákazníci určite ocenia skutočnosť, že napriek papierovému materiálu masť ostane len tam, kde má. Na tanieri.
● Termo tašky a termoboxy
K dosiahnutiu vysokej kvality donáškových služieb sa určite oplatí investovať do termo obalového materiálu. Každý zákazník totiž ocení, ak sa k nemu objednané jedlo dostane v ideálnej teplote a on si ho nemusí prihrievať. Uchovať správnu teplotu pomôžu termoboxy, prípadne termo tašky určené na jedlo.