Je dobré dať si cukor do kávy?

Je dobré dať si cukor do kávy?

by spravca

Druhov kávy a kávových variácií existujú stovky. Niekto dáva prednosť chutnému espressu, niekto miluje kapučíno, iný caffé latte a klasici si každý deň doprajú šálku silnej tureckej kávy. Snáď najväčšou dilemou milovníkov kávy je otázka, či si dať, alebo nedať do kávy cukor. Táto otázka visí vo vzduchu pred každou prípravou kávy, a preto nie je na škodu si povedať, čo cukor v káve spôsobí a či je vhodné ho do tohto nápoja pridávať.

Čo sa stane po osladení kávy cukrom

Veľa ľudí pri pití kávy bez cukru len ťažko prekonáva horkastú chuť, a preto je pre nich nepredstaviteľné piť tento nápoj bez osladenia. Bohužiaľ pridaním cukru do kávy vlastne potláčate jej pravú chuť. Každá káva, či už Arabika, alebo Robusta, má svoju špecifickú príchuť, ktorú po osladení nedokážete identifikovať. Najväčšou škodou je, keď pražiareň kávy vyrobí naozaj skvelú, lahodnú zmes a vy vlastne pocítite len cukor. Preto nie je na škodu občas sladenie vynechať a porovnať si, ktorá káva vám chutí viac. Možno napokon zistíte, že bez osladenia je káva pre vás chutnejšia. V prípade, že pijete celý život kávu len s cukrom, tak nikdy nespoznáte pravú chuť kávy. Je pre vás úplne zbytočné investovať do drahšej kávy alebo si kúpiť nové zmesi. Na druhej strane vedci zistili, že pridaním cukru do kávy dosiahnete rýchlejšie vstrebávanie kofeínu do organizmu. Znamená to, že sa u vás skôr prejavia rôzne benefity pitia kávy, napríklad povzbudenie nálady, prílev energie alebo zrýchlenie metabolizmu. Myslite však na to, že cukor je vysokokalorický produkt a nemá žiadne výživové hodnoty. Práve naopak. Jeho konzumácia škodí zdraviu a je príčinou vzniku mnohých ochorení.

Čo robiť, keď sa neviete cukru v káve vzdať

Odborníci na kávu vravia, že mletá káva zaliata horúcou vodou je vlastne potravou pre telo. A čo robíte pred tým, ako sa do jedenia pustíte? No predsa pripravený pokrm ochutnáte. Až následne ho dochutíte korením alebo soľou. Presne takto by ste mali postupovať pri pití kávy. Vychutnajte si jeden dúšok bez cukru, a ak sa vám zdá, že to nie je to pravé, tak si kávu oslaďte. A ešte jedna rada na záver. V prípade, že naozaj nedokážete piť neosladenú kávu, tak dajte prednosť trstinovému či kokosovému cukru, ktoré nie sú pre telo tak škodlivé ako biely variant. Pozor však na rôzne umelé sladidlá. Po ich pridaní do kávy sa chuť kávy úplne zdegraduje.

 

 

 

You may also like