Protišmyková turistická obuv. Aké vlastnosti musí mať obuv do hôr brániaca pošmyknutiu.

Trakcia turistickej obuvi – ako spoznať protišmykovú podrážku?

by spravca

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré treba zvážiť pri výbere obuvi do hôr, je trakcia t.j. schopnosť obuvi zabrániť pošmyknutiu na rôznych povrchoch. Dobrá trakcia turistických topánok je obzvlášť dôležitá v jesennom počasí, kedy vlhké lístie a kamene znamenajú pre turistu značné riziko. Ako spoznať protišmykovú podrážku a aké faktory ovplyvňujú trakciu turistickej obuvi?

Čo je trakcia turistickej obuvi a prečo je dôležitá?

Trakcia je schopnosť obuvi priľnúť k povrchu a zabrániť pošmyknutiu. Dobrá priľnavosť je obzvlášť dôležité počas turistiky v daždi alebo vo vlhkom prostredí. Zohráva tiež úlohu pri strmých výstupoch a chôdzi po nespevnených cestičkách blízko roklín. Vysoká trakcia vám poskytne stabilitu a istotu pri chôdzi, či už stúpate do kopca, klesáte dolu svahom, alebo prechádzate cez klzký terén. Pánska a dámska turistická obuv s dobrou trakciou je vašou poistkou do každého počasia.

Vlastnosti protišmykovej podrážky

Prvou vecou, ktorú si treba pri výbere protišmykovej turistickej obuvi všímať, je vzor podrážky. Hľadajte turistické topánky s hlbokým a agresívnym vzorom podrážky, ktorý má veľa hrán a výstupkov. Rôzne členenie podrážky a smerovanie drážok odvádza vodu i drží topánky na povrchu. Poskytuje výborný záber na rôznych povrchoch. Dezén by mal byť navrhnutý tak, aby efektívne odvádzal vodu, blato a sneh, čím sa minimalizuje riziko pošmyknutia.

Trakciu ovplyvňuje aj materiál podrážky. Gumové podrážky sú všeobecne považované za najlepšie z hľadiska trakcie, pretože majú dobrú priľnavosť na väčšine povrchov. Niektoré podrážky môžu byť vyrobené zo špeciálnych zmesí gumy, ktoré sú optimalizované pre konkrétne podmienky, napríklad mokrý alebo skalnatý terén.

Nemenej dôležité sú vlastnosti ako tvrdosť a hrúbka podrážky. Tvrdšie podrážky dlhšie vydržia, ale mäkšie a flexibilnejšie sa lepšie prispôsobia nerovnému terénu. Sú viac priľnavé a topánky s takouto podrážkou sú pohodlnejšie. Hrúbka podrážky je smerodajná pre ľudí, ktorí potrebujú dobre odpruženú obuv. Turistická obuv s viacerými vrstvami podrážky znamená lepšiu ochranu kĺbového aparátu.

Čo všetko zvyšuje riziko pošmyknutia?

Okrem charakteristík podrážky existujú aj ďalšie faktory, ktoré vplývajú na trakciu turistickej obuvi. Mokrý, blatistý alebo zasnežený terén predstavuje väčšie riziko pošmyknutia. V takýchto podmienkach je dôležité mať obuv s dobrým dezénom. Ak ste začiatočníci, vyhýbajte sa skalnatému terénu a chodníčkom so štrkom.

Všetky topánky sa časom opotrebujú, vrátane obuvi do hôr. Opotrebovaná podrážka s vyhladeným dezénom stráca svoju schopnosť poskytovať dostatočnú trakciu. Pravidelne kontrolujte stav turistickej obuvi a v prípade potreby ju vymeňte za novú. Pri kúpe obuvi sa poraďte s predajcom, ktorý vám pomôže vybrať vhodnú obuv s ohľadom na terén a vaše fyzické schopnosti. Správna obuv s protišmykovou podrážkou vám poskytne stabilitu a istotu pri chôdzi v rôznych terénoch a poveternostných podmienkach.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

You may also like