Ako jazdiť so snehovými reťazami

Ako jazdiť so snehovými reťazami

by spravca

Snehové reťaze by sa mali nachádzať v každom vozidle, s ktorým motorista jazdí do hôr. Od jesene do jari môže v horách behom pár minút napadnúť vysoká vrstva snehu. Takýto terén sa stáva bez snehových reťazí neprejazdný. Dávajte si pozor na špecifiká, ktoré vás pri nasádzaní a jazde s reťazami čakajú.

Kedy nasadiť snehové reťaze

Naša legislatíva hovorí jasnou rečou. Reťaze na SUV 4×4 alebo na malé osobné vozidlá je nutné nasadiť tam, kde ich použitie prikazuje dopravné značenie. Na týchto úsekoch ciest je nutné mať reťaze na kolesách v prípade, keď napadne na vozovku vrstva snehu. Aj väčšie vozidlá musia do kufra prihodiť reťaze na dodávky. Ak vyrážate do zahraničia, v niektorých krajinách počas zimy polícia pravidelne kontroluje prítomnosť reťazí v automobile. Snehové reťaze sa zväčša inštalujú na hnaciu nápravu. Toto pravidlo nemusí platiť pri SUV vozidlách, pri ktorých sa riaďte pokynmi od výrobcu vozidla.

S reťazami jazdite opatrne

Nasadené reťaze neznamenajú, že ste nesmrteľní. Po ich inštalácii zmeňte štýl jazdy. Maximálna odporúčaná rýchlosť s reťazami je 50 km/h. Samozrejme, že by ste nemali prudko brzdiť. Snehové reťaze na hnacej náprave môžu spôsobiť pretočenie zadnej časti vozidla. Platí pravidlo, že by ste mali predvídať a nerobiť s vozidlom žiadne prudké manévre. Nikdy nepoužívajte reťaze mimo zasneženej vozovky. Znamená to, že ihneď, ako prejdete úsek cesty so snehom, musíte reťaze z kolies zložiť. V opačnom prípade vám hrozí poškodenie pneumatík, diskov a tiež samotných reťazí. Jazdenie s reťazami mimo zasneženého územia je dokonca pokutované.

Pozor na výber reťazí

Pri kúpe snehových reťazí si nechajte poradiť od odborníkov. Ich výber závisí od modelu vozidla, od rozmerov pneumatík a tiež od vašich preferencií. Existujú napríklad reťaze textilné, ktoré vám dobre poslúžia v SOS situáciách. Pozor na hrúbku reťazí, pretože niektoré vozidlá majú medzi plášťom a tlmičom veľmi malý priestor na ich umiestnenie. Snehové reťaze sa naučte nasadiť najskôr doma v garáži. Veľkou pomocou sú rôzne inštruktážne videá, ktoré nájdete na internete. Po malom nácviku vám to pôjde v teréne ako po masle. Väčšina novších typov reťazí disponujú samoupínacím mechanizmom, ktorý celú prácu spraví za vás.

 

 

You may also like